De vijf mooiste vaarroutes met een goed verhaal

Het varen over de Binnendieze is tot ver over de landsgrenzen bekend. Maar wist je ook dat er vijf verschillende vaarroutes zijn? Op elke route heeft de schippergids weer een ander goed verhaal te vertellen. Dus als je de Historische Route al eens hebt gedaan, laat je dan eens verrassen op de Vestingroute of Jeroen Bosch Vaarroute. Lees hieronder alles over de de vijf mooiste vaarroutes met een goed verhaal. Of klik op de afbeelding en reserveer direct je tickets!

Historische route

Aan boord van een fluisterboot zie je met eigen ogen hoe oude huizen en stevige stadswallen getuigen van de bijzondere geschiedenis van onze stad. In 1972 werd de binnenstad aangewezen als ‘beschermd stadsgezicht’. Omdat het water een belangrijke cultuurhistorische waarde had, is de Binnendieze stap voor stap gerestaureerd. Tijdens de historische route vertelt de schippergids van Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch je boeiende verhalen over de restauratie, de geschiedenis van de stad, het beleg in 1629 en de oorsprong van de bijnaam ‘de moerasdraak’.

Vestingroute

‘s-Hertogenbosch is vanaf de stichting rond 1185 altijd een vestingstad geweest. Een vesting was een veilige plek om te wonen: de stadsmuren beschermden de inwoners tegen vijandige aanvallen, maar ook tegen het water. Ook nu nog zie je op heel veel plekken hoe het leven er in de oude vestingstad uit moet hebben gezien. Bekijk daarom vestingstad ‘s-Hertogenbosch vanaf het water en ontdek alle facetten van de vestingstad. Via de Groote Hekel vervolg je de tocht binnen de vestingmuren. Je vaart verder door het donkere en smalle Hellegat, een lang en spannende overkluizing. Heb je last van claustrofobie? Dan kun je beter een andere vaarroute kiezen.

Jeroen Bosch Vaarroute

De schilderijen van Jeroen Bosch herken je direct aan hun bijzondere stijl. Vernieuwend, visionair en fantasierijk; het werk van de Nederlandse schilder was destijds al baanbrekend anders. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de eigenzinnige droombeelden vol illusies en hallucinaties. Demonen, half-mensen en machines maken allemaal onderdeel uit van zijn schilderijen en tekeningen. Tijdens de Jeroen Bosch Vaarroute ga je daar heel veel van zien… Een fluisterboot voert je door het Hellegat: spannend, donker en smal. In dit Hellegat zie je een schitterende lichtshow waarin figuren uit schilderijen van Jeroen Bosch spectaculair worden vertoond op de gewelven. Een absoluut unieke ervaring!

Hertogstad Vaarroute

’s-Hertogenbosch is een oude vestingstad, omgeven door water. Maar ook ín de stad is volop water te vinden: de Binnendieze kronkelt zich een weg langs straten en huizen en duikt daar ook regelmatig onderdoor. De Hertogstad Vaartocht combineert twee vaartochten en laat je de stad van twee kanten zien: de stoere buitenkant en de idyllische binnenkant. Je stapt op bij Bolwerk Sint-Jan voor een tocht over de Dommel, dan aangekomen in de binnenhaven stap je over op een fluisterboot en vaar je onder de Visstraat door naar de Binnendieze voor het vervolg in de binnenstad.

Handelsroute

Handelsroute

Rondom ‘s-Hertogenbosch lopen de Zuid-Willemsvaart, de Dommel, de Dieze en de Aa. Mede dankzij al dat water was de stad vroeger een bloeiend handelscentrum. De oude binnenhaven met zijn koopmanshuizen is daarvan het tastbare bewijs. Ooit laadden en losten hier duizenden schepen per jaar hun lading. Varend langs historische panden hoor je het verhaal over de vele producten die vroeger vanuit onze stad verhandeld werden. Beleef de rijke handelsgeschiedenis van onze stad aan boord van een comfortabele fluisterboot tijdens een vaartocht buiten de vestingmuren. De schipper vertelt verhalen over de groei en bloei van de stad, over gildes, handel, de strijd om de stad en over de tijd dat ’s-Hertogenbosch de op één na grootste stad van het land was. Ondertussen zie je de vestingwerken, de oude stadsmuren, de bolwerken, de kloosters en de Citadel langs je heen glijden…

In de weekenden zijn de vaartochten bijna altijd uitverkocht, maar we varen tot 31 oktober de hele week. Van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot en met 17:00 uur en op maandag van 13:30 uur tot 17:00 uur. Dus kijk ook vooral even op doordeweekse dagen voor een mooie boottocht met een goed verhaal. Tickets zijn online te reserveren tot 15 minuten voor aanvang van de activiteit op dagjdenbosch.com.