Bezoek de Sint-Janskathedraal (groepen)

Dit imposante bouwwerk is de trots van de stad 

Wist je dat Nederland slechts 7 kathedralen telt? Eén daarvan staat in Den Bosch: de Sint-Janskathedraal. Deze imposante kerk is gebouwd tussen 1350 en 1530 en torent hoog boven de stad uit. De enthousiaste gidsen van DagjeDenBosch.com laten je de buiten- én de binnenkant zien en vertellen boeiende verhalen over de geschiedenis van de kathedraal. Het hoogtepunt van een dagje Den Bosch!

De Zoete Moeder in de Sint-Jan

De zondagse naam van de Sint-Jan luidt ‘Kathedrale Basiliek St. Johannes Evangelist’. De eretitel ‘Basiliek’ kreeg de Sint-Jan van de paus door de aanwezigheid van de Zoete Moeder, het Mariabeeld achterin de kerk. Aan dit beeld worden heel wat wonderen toegeschreven en ze trekt nog jaarlijks vele bezoekers. Bijzonder aan de Sint-Jan zijn de vele luchtbogen aan de buitenzijde van de kerk met daarop beelden van mensen, dieren en zelfs monsters. Die rijke decoratie is absoluut uniek!

De geschiedenis van de Sint-Jan

De Sint-Jan heeft in al die eeuwen heel wat moeten doorstaan: oorlogen, blikseminslag, brand in de toren en (nog niet zo lang geleden) plassende mannen die na een paar biertjes hun water loosden tegen het heiligdom. Gelukkig heeft de kerk het allemaal overleefd en kun je nu genieten van alle pracht en praal die de kathedraal haar bezoekers te bieden heeft. Onze gids laat je de doopvont, het gedraaide baldakijn, het orgel en een aantal bijzondere grafzerken zien en kan je alles over de geschiedenis van de Sint-Jan vertellen. Kom je eindelijk te weten waarom de toren een andere kleur heeft dan de kerk…

Beklim ook de toren

Voor wie geen hoogtevrees heeft: je kunt ook de Sint-Janstoren beklimmen (dit is een aparte rondleiding), voor een spectaculair uitzicht over de stad. Even bijkomen van alle indrukken? Aan de Parade, het grote plein naast de Sint-Jan, vind je heel veel gezellige terrasjes.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 10

± 1½ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar, behalve in de maand mei (Mariamaand).

Kringhuis, Parade 12

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.