Bezoek de Sint-Janskathedraal

Meimaand - GEEN rondleidingen in de Sint-Jan: lees HIER waarom
Dit imposante bouwwerk is de trots van de stad

Wist je dat Nederland slechts 7 kathedralen telt? Eén daarvan staat in Den Bosch: de Sint-Janskathedraal. Deze imposante kerk is gebouwd tussen 1350 en 1530 en torent hoog boven de stad uit. De enthousiaste gidsen van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch laten je de buiten- én de binnenkant zien. Daarbij vertellen zij boeiende verhalen over de geschiedenis van de kathedraal. Het hoogtepunt van een dagje Den Bosch!

De Zoete Moeder in de Sint-Jan

De zondagse naam van de Sint-Jan luidt ‘Kathedrale Basiliek St. Johannes Evangelist’. De eretitel ‘Basiliek’ kreeg de Sint-Jan van de paus door de aanwezigheid van de Zoete Moeder, het Mariabeeld achterin de kerk. Aan dit beeld worden heel wat wonderen toegeschreven en ze trekt nog jaarlijks vele bezoekers. Bijzonder aan de Sint-Jan zijn de vele luchtbogen aan de buitenzijde van de kerk met daarop beelden van mensen, dieren en zelfs monsters. Die rijke decoratie is absoluut uniek!

De geschiedenis van de Sint-Jan

De Sint-Jan heeft in al die eeuwen heel wat moeten doorstaan. Denk aan oorlogen, blikseminslag, brand in de toren en (nog niet zo lang geleden) plassende mannen die na een paar biertjes hun water loosden tegen het heiligdom. Gelukkig heeft de kerk het allemaal overleefd en kun je nu genieten van alle pracht en praal die de kathedraal haar bezoekers te bieden heeft. Onze gids laat je de doopvont, het gedraaide baldakijn, het orgel en een aantal bijzondere grafzerken zien en kan je alles over de geschiedenis van de Sint-Jan vertellen. Kom je eindelijk te weten waarom de toren een andere kleur heeft dan de kerk…

Tickets voor de beklimming van de toren, klik hier door naar: 'De Sint-Janstoren beklimmen'

Voor wie geen hoogtevrees heeft: een rondleiding in de Sint-Janskathedraal is prima te combineren met een beklimming van de Sint-Janstoren, voor een spectaculair uitzicht over de stad. Even bijkomen van alle boeiende verhalen over de geschiedenis van de kathedraal? Aan de Parade, het grote plein naast de Sint-Jan, vind je heel veel gezellige terrasjes.

Wil je nog meer weten over de Sint-Jan? Klik hier voor de website van de kathedraal.

 

Details

± 1½ uur.

Dinsdag t/m zondag om 14.30 uur (niet in mei)

Kringhuis, Parade 12

Tarieven:

€ 7,50 per persoon,
€ 3,75 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur.

Bijzonderheden:

Let op: tickets voor de torenbeklimming zijn apart te boeken!

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

± 1½ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar. (mei NIET)

Kringhuis, Parade 12

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bestel tickets