Jeroen Bosch vaarroute

1 april t/m 31 oktober

U kunt kiezen voor alleen de vaarroute of vaarroute inclusief een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC).

Ga mee op een spannende hemel- en hellevaart

De Jeroen Bosch vaarroute op de Binnendieze staat helemaal in het teken van de beroemde kunstschilder Jheronimus Bosch. Deze internationale beroemdheid woonde zijn hele leven (1450-1516) in onze stad. Hij had best veel succes als schilder, maar zoals het vaak gaat: pas na zijn dood verwierf hij internationale faam.

Duivels en demonen

De schilderijen van Jeroen Bosch herken je direct aan hun bijzondere stijl. Vernieuwend, visionair en fantasierijk; het werk van de Nederlandse schilder was destijds al baanbrekend anders. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de eigenzinnige droombeelden vol illusies en hallucinaties. Demonen, half-mensen en machines maken allemaal onderdeel uit van zijn schilderijen en tekeningen. Tijdens de Jeroen Bosch vaarroute van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch ga je daar heel veel van zien…

Varen door het Hellegat

Je vertrekt vanaf de steiger Zuidwal/Oude Dieze en vaart eerst gedeeltelijk onder de stad door. Vervolgens voert de fluisterboot je door het Hellegat: spannend, donker en smal. Heb je last van claustrofobie, dan kun je beter een andere vaarroute kiezen. In dit Hellegat zie je een schitterende lichtshow waarin figuren uit schilderijen van Jeroen Bosch spectaculair worden vertoond op de gewelven. Een absoluut unieke ervaring!

Hier overwinteren drie soorten vleermuizen, maar wees niet bang: ze doen niks. Onder de togen van De Groote Hekel kun je vanuit de boot genieten van de ‘Hemel en Hel’. Een bijzondere en onvergetelijke ervaring!

De beelden van Jeroen Bosch

Tijdens de vaartocht van ongeveer anderhalf uur kom je langs de route beelden uit de schilderijen van Jeroen Bosch tegen. Doen ze soms wat vreemd en surrealistisch aan? Goed gezien: Jeroen Bosch wordt ook vaak de inspiratiebron genoemd voor het surrealisme, een kunststroming die in de twintigste eeuw ontstond met Salvador Dali als een van de grootste schilders. De schippergids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch geeft uitleg bij de verschillende beelden.

Inclusief bezoek het Jheronimus Bosch Art Center
Op 27 april, 6, 11, 12 en 13 mei en 30 juni zijn er geen combi-tickets verkrijgbaar, enkel vaartickets.
Na de vaartocht stap je uit bij de steiger die vlakbij het Jheronimus Bosch Art Center ligt. Vanaf de steiger wandel je in enkele minuten naar dit unieke kunstcentrum, waar je kennis kunt maken met alle werken van Jeroen Bosch. Je ziet hier reproducties op ware grootte die prachtig zijn ingelijst. Neem de lift omhoog en bekijk de stad vanaf 40 meter hoogte. Of daal af naar de kelder, waar het schildersatelier van Jeroen Bosch is nagebouwd. Je waant je in de middeleeuwen…

Je kunt het Jheronimus Bosch Art Center op elk gewenst tijdstip bezoeken, dus ook vóór de vaarroute. Het vaarticket is je entreebewijs.

Details

± 1½ uur.

Dinsdag t/m zondag om 10.30 - 12.00 - 13.30 - 15.00 uur.

Hoek Zuidwal/Oude Dieze

Tarieven:

Inclusief het JBAC:
€ 15,00 per persoon.
€ 7,50 t/m 12 jaar.
Kinderen t/m 3 jaar gratis.

Exclusief het JBAC:
€ 10,00 per persoon.
€ 5,00 t/m 12 jaar.
Kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur.

Bijzonderheden:

Géén traplift aanwezig. Verboden voor honden.

Bestel tickets