Het Zwanenbroedershuis

Getuige van een rijke historie

Wat hebben Koning Willem Alexander en schilder Jeroen Bosch met elkaar gemeen? Ze zijn beiden lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, een oecumenisch genootschap dat in 1318 in Den Bosch werd opgericht. De leden worden ook wel ‘zwanenbroeders’ genoemd. Sinds 1483 bezit de Broederschap een eigen huis aan de Hinthamerstraat. De gids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch neemt je graag mee naar binnen.

Kunst in het Zwanenbroedershuis

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is ontstaan in de 14e eeuw, toen een groep religieuzen in Den Bosch zich bezighield met de verering van Maria en de armenzorg. In de loop der tijd werd de Broederschap steeds rijker. In het Zwanenbroedershuis kun je daar nog de bewijzen van zien. Je vindt er niet alleen veel kunst maar ook allerlei gebruiksvoorwerpen, zoals muziekboeken uit de vijftiende eeuw.

De Koning zegt: proost!

In het museum is nu nog de drinkbeker van Willem van Oranje te zien. Bij het 500-jarig bestaan van de Broederschap in 1818 wordt de latere Koning Willem II gevraagd om zich aan te sluiten. Na deze eerste koninklijke zwanenbroeder volgen er meer: nu dragen ook Koning Willem-Alexander, Prinses Beatrix en Prinses Irene die titel.

Waar komt die naam vandaan?

Maar hoe kwamen die Zwanenbroeders eigenlijk aan hun aparte naam? Het schijnt dat er vroeger overdadige maaltijden genuttigd werden door de Broederschap. En wat kwam er op tafel? Zwanenvlees! Zo werd ‘zwanenbroeder’ een eretitel voor invloedrijke personen uit hoge kringen.

Duik in het verleden van Den Bosch

Bezoek je tijdens een DagjeDenBosch museum Het Zwanenbroedershuis, let dan eens op de opvallende stijlkenmerken van het neogotische pand. De spitsbogen, de glas in loodramen en de roosvensters zijn daar voorbeelden van. Meer weten over de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap? De gidsen van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch vertellen je graag meer over het rijke verleden van het Zwanenbroederhuis. Zeker een bezoekje waard dus!

 

Lees meer over Jeroen Bosch in het nieuwsbericht 'Even teruggaan in de tijd van Jeroen Bosch'.

Meer informatie: Het Zwanenbroedershuis

 

Details

± 1¼ uur.

Dinsdag, woensdag, donderdag en zondag om 14.00 uur.
Niet op feestdagen.

Hinthamerstraat 94, even aanbellen svp.

Tarieven:

€ 7,50 per persoon.
€ 3,75 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 1 kwartier voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

± 1¼ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar.

Hinthamerstraat 94, even aanbellen svp.

Tarieven:

€ 7,50 per persoon met een minimum van € 75,00 per groep - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bestel tickets