Historische vaarroute op de Binnendieze

1 april t/m 31 oktober

In een fluisterbootje onder de stad door

Den Bosch is een stad met een rijk verleden. De Historische vaarroute op de Binnendieze neemt je mee naar de middeleeuwen, de tijd waarin onze stad een bloeiend centrum van handel en kunst was. De route start in de Molenstraat of vanaf het Voldersgat en ga je in een fluisterbootje onder de stad door. Aan boord van deze fluisterboot zie je met eigen ogen hoe oude huizen en stevige stadswallen getuigen van de bijzondere geschiedenis van onze stad.

Geschiedenis van de Binnendieze

De Binnendieze stroomde vroeger achter de huizen langs. De huidige vorm van de stad, het stratenbeloop en de smalle huizen die aan de achterkant aan het water grenzen, is dan ook uniek! Schepen vervoerden hun handelswaren over de smalle waterloopjes, de ijzer- en lakenindustrie gebruikte het water in het productieproces. Voor de burgers leverde de Binnendieze niet alleen drinkwater, het stroompje werd óók gebruikt als riool.

De Binnendieze in gevaar…

Hoe mooi dat water nu ook is, het had niet veel gescheeld of de Binnendieze was uit de binnenstad verdwenen! Omdat de Binnendieze slecht werd onderhouden en behalve riool eigenlijk geen functie meer had, was het vieze water een gevaar voor de volksgezondheid. In 1969 lagen er plannen klaar om de hele Binnendieze te dempen en te slopen. De meeste Bosschenaren waren best blij om eindelijk van die ‘stinksloot’ verlost te worden…

Vaartocht met ervaren schippergids

Gelukkig werd in 1972 de binnenstad aangewezen als ‘beschermd stadsgezicht’. Omdat het water een belangrijke cultuurhistorische waarde had, is de Binnendieze stap voor stap gerestaureerd. Tijdens de historische route vertelt de schippergids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch je boeiende verhalen over de restauratie, de geschiedenis van de stad, het beleg in 1629 en de oorsprong van de bijnaam ‘de moerasdraak’.

Historische route Binnendieze

Tijdens deze vaartocht ontdek je hoe stil het kan zijn, midden in die bruisende stad. Je vaart onder het stadhuis door waar pasgetrouwde bruidsparen letterlijk in het huwelijksbootje stappen en over de Singelgracht langs de vestingwallen waar je ziet hoe abrupt de overgang hier is van stad naar natuur. De Historische vaarroute laat je alle facetten van de boeiende Binnendieze zien!

Volgeboekt?

De Historische vaarroute op de Binnendieze is de meest bekende vaarroute van 's-Hertogenbosch. Het komt dan ook vaak voor dat alle boten in de weekenden snel zijn volgeboekt. Maar wist u dat we ook prachtige alternatieve vaarroutes voor u hebben? Als u toch graag in dat ene weekend wilt varen onder het historische centrum van 's-Hertogenbosch. Klik voor meer informatie en tickets op de volgende vaarroutes:

De Vesting vaarroute: leer al varend onder de stad meer over haar eeuwenoude vestingwerken

De Jeroen Bosch vaarroute: Jheronimus Bosch staat centraal compleet met een schitterende lichtshow in het Hellegat

De Hertogstad vaarroute: een combinatie van de Historische route en de Handelsvaarroute

De Handelsvaarroute: varen buiten de stadswallen over Dommel en Dieze

 

Details

± 50 minuten.

Molenstraat: van 10.20 - 17.20 uur elke 20 minuten. Op maandag vanaf 14.00 uur.

Voldersgat: dinsdag t/m zondag
Hoogseizoen: 1 juli t/m 3 september: 11.15 - 16.15 uur elk uur
Laagseizoen: 1 april t/m 30 juni en 4 september t/m 31 oktober: 13.15 - 16.15 elk uur.

Molenstraat 15a of Voldersgat.

Tarieven:

€ 10,00 per persoon.
€ 5,00 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur.

Bijzonderheden:

Verboden voor honden.

Bestel tickets