Stadswandelingen

van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch

Zoals we eind mei al in een nieuwsbericht schreven, is er bij Kring Vrienden een grote groep vrijwilligers die de stadswandelingen en rondleidingen in speciale objecten doen (). De stadsgids kleurt namelijk de wandeling of rondleiding op geheel eigen wijze in. Als gast van ’s-Hertogenbosch krijg je dus nooit een identieke wandeling of rondleiding.

Stadsgidssteven van groeningen

Voor het verhaal van een stadsgids kun je best even het artikel ‘Vanaf morgen weer gasten rondleiden in de Sint-Jan’ lezen. Steven van Groeningen vertelt vol passie waarom hij zoveel tijd steekt in het rondleiden van gasten in de Sint-Jan en de binnenstad van ’s-Hertogenbosch als vrijwillige stadsgids.

‘Wandelen door de oude stad’

Zo heet de stadswandeling die op DagjedenBosch.com boekt. Maar wist je dat de wandeling op elke willekeurige plek in het centrum kan starten? Het is namelijk mogelijk je eigen voorkeuren voor locaties, straatjes en buurtjes aan te geven. Over elk deel van de stad weten de gidsen een goed verhaal te vertellen.

Alle wandelingen starten wel met een kort relaas over het ontstaan van de stad, maar daarna kan het alle kanten op. Je kunt meer te weten komen over de oorlogstijd of over Jeroen Bosch en de stad in de Middeleeuwen, maar ook over speciale gevelstenen of monumenten of de verovering van Frederik Hendrik in 1629.

Sint-Janskathedraal

Veel verhalen van de stadsgidsen hebben in hun oorsprong wel iets met de Sint-Janskathedraal van doen. Vandaar dat een combinatie met een rondleiding in deze oude kerk ook echt een aanrader is. Bezoek het eeuwenoude doopfont de Mariakapel en luister naar de verhalen over de speciale graven in de kerk.

De Markt

Het centrale plein in de Bossche binnenstad is al eeuwenlang belangrijk voor de handel. Markten en handel hebben hier hun oorsprong en werden aangeleverd via de Binnendieze. Het puthuis en het Onze-Lieve-Vrouwe-huisje zijn replica’s van objecten die in de late middeleeuwen de markt sierden. Sinds kort kun je ook vanuit het ouderlijk huis van Jeroen Bosch een stap terug in de tijd nemen. Maar ook het stadhuis is een object waar veel historische elementen bewaard en gerestaureerd zijn.

Groepen

Voor groepen zijn er een aantal speciale wandelingen ontwikkeld. Kijk eens bij de volgende wandelingen met speciale thema’s:

Vestingwandeling
Tweede wereldoorlog wandeling
Industrieel erfgoed wandeling
Stegenwandeling
Wandelen door het Paleiskwartier
Hofjes & Pleintjes Wandeling

Dus wil je meer weten over de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch? Boek dan snel een stadsgids via Dagjedenbosch.com!