Ontdek onze Sint-Jan

Dit imposante bouwwerk is de trots van de stad.

Lees hier ons corona-protocol.

I.v.m. de kerststal zijn er t/m 13 februari geen rondleidingen mogelijk.

Over de bouw van de Sint-Jan valt veel te vertellen. Zóveel zelfs, dat we onze rondleiding buiten starten waarbij je rondom de kerk wandelt en hem van buitenaf bekijkt. Hoe langer je kijkt, hoe meer bijzondere details je zult ontdekken…

Wandelen rondom de Sint-Jan

Wist je dat Nederland slechts 7 kathedralen telt? Eén daarvan staat in Den Bosch: de Sint-Janskathedraal. Deze imposante kerk is gebouwd tussen 1350 en 1530 en torent hoog boven de stad uit. De enthousiaste gidsen van DagjeDenBosch.com laten je de buiten- én de binnenkant zien en vertellen boeiende verhalen over de geschiedenis van de kathedraal. Het hoogtepunt van een dagje Den Bosch!

De gotische kerk met zijn Romaanse toren heeft ook vele geheimen aan de buitenkant. De gids zal je op bijzondere fragmenten wijzen, zoals  al die engelenbeelden, kruisbloemen en pinakels.

De Zoete Moeder in de Sint-Jan

De zondagse naam van de Sint-Jan luidt ‘Kathedrale Basiliek St. Johannes Evangelist’. De eretitel ‘Basiliek’ kreeg de Sint-Jan van de paus door de aanwezigheid van de Zoete Moeder, het Mariabeeld achterin de kerk. Aan dit beeld worden heel wat wonderen toegeschreven en ze trekt nog jaarlijks vele bezoekers. Bijzonder aan de Sint-Jan zijn de vele luchtbogen aan de buitenzijde van de kerk met daarop beelden van mensen, dieren en zelfs monsters. Die rijke decoratie is absoluut uniek!

De geschiedenis van de Sint-Jan

De Sint-Jan heeft in al die eeuwen heel wat moeten doorstaan: oorlogen, blikseminslag, brand in de toren en (nog niet zo lang geleden) plassende mannen die na een paar biertjes hun water loosden tegen het heiligdom. Gelukkig heeft de kerk het allemaal overleefd en kun je nu genieten van alle pracht en praal die de kathedraal haar bezoekers te bieden heeft. Onze gids laat je de doopvont, het gedraaide baldakijn, het orgel en een aantal bijzondere grafzerken zien en kan je alles over de geschiedenis van de Sint-Jan vertellen. Kom je eindelijk te weten waarom de toren een andere kleur heeft dan de kerk…

 

Details

± 1½ uur.

Dinsdag t/m zondag om 14.30 uur.

Kringhuis, Parade 12

Tarieven:

€ 7,50 per persoon,
€ 3,75 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 6

± 1½ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar.

Kringhuis, Parade 12

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bestel tickets