Mariënburg Campus

Van kloostercomplex tot academisch centrum

Midden in de historische wijk Uilenburg in Den Bosch ligt een idyllisch parkje. Het hoort bij het voormalige klooster Mariënburg. De gevel is imposant en eeuwenoud - maar vergis je niet: hier huizen tegenwoordig studenten die bijdragen aan onze digitale toekomst!

Onderwijs in het klooster

De huidige kapel met kloostergebouw stamt uit 1897/1899. De Zusters van Jezus, Maria en Jozef (kortweg JMJ genoemd) namen er hun intrek en hebben vervolgens het complex Mariënburg genoemd als 'eerbetoon' aan een kloosterorde uit de middeleeuwen van de Franciscanessen. Deze zusters hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het onderwijs voor meisjes, niet alleen in Den Bosch maar ook ver daarbuiten. In 1999 werden, na ruim 100 jaar, de laatste lessen gegeven en het klooster sloot haar deuren. Maar niet voor lang…

Jheronimus Academy of Data Science

Na een ingrijpende verbouwing, met respect voor de cultuurhistorie, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming. En het leuke is dat er nu wéér onderwijs wordt gegeven. Sinds 2016 huisvest Mariënburg de eerste universiteit van Den Bosch: de Jheronimus Academy of Data Science. Deze universiteit is een samenwerking tussen TU/e en Tilburg University en richt zich speciaal op academisch onderwijs op het gebied van ‘big data’.

Naast de universiteit hebben ook bedrijven die zich richten op data science onderdak gevonden in het klooster. Ook beschikt de campus over 77 gemeubileerde appartementen. Hip, bruisend en trendy dus; dat hadden de zusters van JMJ niet kunnen bedenken!

Rondleiding Mariënburg Den Bosch

Tijdens de rondleiding van de objectgidsen van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch krijg je een goed beeld van het kloosterleven en het onderwijs van vroeger. Tegelijkertijd zie je hoe het gebouw nu wordt ingezet voor de nieuwe gebruikers en bewoners van de ‘Mariënburg Campus’ die hier studeren, werken en wonen onder een dak. Een uniek concept in Nederland. Goed om te weten: tijdens deze rondleiding zijn een flink aantal trappen te beklimmen.

 

 

Details

± 1½ uur.

Tweede woensdag van de maand om 12.00 uur.

Hoofdingang Stadspark (tegenover Uilenburg 40).

Tarieven:

€ 7,50 per persoon.
€ 3,75 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 1 uur voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur.

Bijzonderheden:

Tijdens deze rondleiding zijn een flink aantal trappen te beklimmen.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 8

± 1½ uur.

Datum: in overleg.
Tijd: 12.00 uur

hoofdingang Stadspark (tegenover uilenburg 40).

Tarieven:

€ 60,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bijzonderheden:

Tijdens deze rondleiding zijn een flink aantal trappen te beklimmen.

Bestel tickets