Handelsvaarroute: varen langs een rijk verleden

1 april t/m 31 oktober

Ontdek de bruisende geschiedenis van onze handelsstad

Vestingstad Den Bosch is omgeven door water. Een vaartocht buiten de vestingmuren biedt je de kans om de stad van een andere kant te bewonderen. Tijdens deze vaartocht van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch laat onze gids je kennismaken met het bruisende handelsverleden van 's-Hertogenbosch.

Door de oude haven

Rondom Den Bosch lopen de Zuid-Willemsvaart, de Dommel, de Dieze en de Aa. Mede dankzij al dat water was Den Bosch vroeger een bloeiend handelscentrum. De oude binnenhaven met zijn koopmanshuizen is daarvan het tastbare bewijs. Ooit laadden en losten hier duizenden schepen per jaar hun lading. Varend langs historische panden hoor je het verhaal over de vele producten die vroeger vanuit onze stad verhandeld werden.

Varen met een schippergids

De tocht gaat verder over de Zuid-Willemsvaart die dwars door de stad loopt. Wist je dat dit 122 kilometer lange kanaal in het begin van de negentiende eeuw helemaal met de hand is gegraven? Aan de Bossche stadsdelta ligt ’t Zand, een wijk waar de industrie tot bloei kwam. Stroomopwaarts gaan we de Dommel op tot aan het prachtige Vughtereiland. Hier zie je de vistrap, een ecologische verbinding tussen de Maas en het Dommeldal.

Vaartocht in een fluisterboot

Beleef de rijke handelsgeschiedenis van onze stad aan boord van een comfortabele fluisterboot tijdens een vaartocht buiten de vestingmuren. De schippergids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch vertelt verhalen over de gloriedagen van toen. Over de groei en bloei van de stad, over gildes, handel, de strijd om de stad en over de tijd dat ’s-Hertogenbosch de op één na grootste stad van het land was. Ondertussen zie je de vestingwerken, de oude stadsmuren, de bolwerken, de kloosters en de Citadel langs je heen glijden...  

 

Bekijk hier ook onze andere vaarroutes.

Details

± 1 uur.

Zaterdag en zondag: 14.00 en 15.30 uur
Van 1 juli t/m 3 september ook op vrijdag.

Bolwerk Sint-Jan: bezoekerscentrum tegenover Sint Jansstraat.

Tarieven:

€ 10,00 per persoon.
€ 5,00 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur.

Bijzonderheden:

Verboden voor honden.

Bestel tickets