Even teruggaan naar de tijd van Jeroen Bosch

Kom je deze zomer een of meerdere dagen naar ’s-Hertogenbosch? Of woon je in ‘s-Hertogenbosch en ben je op zoek naar een mooie dagbesteding? Dan kun je niet om het verhaal heen van de beroemdste Bossche kunstschilder uit de Middeleeuwen. Sinds het Jeroen Boschjaar in 2016 weet heel de wereld dat Jheronimus Bosch, geboren en getogen Bosschenaar, zijn inspiratie opdeed in de Middeleeuwse binnenstad. Zijn geloof in hel en verdoemenis verbeeldde hij op een compleet eigen, maar ook verrassende en vernieuwende wijze in zijn meesterwerken. Nu kun je met een aantal prachtige activiteiten van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en het Jheronimus Bosch Art Center even teruggaan naar de tijd van Jeroen Bosch. Voor een complete Jeroen Bosch Beleving lees je het hele artikel. En voor een goed verhaal over het leven van Jeroen Bosch boek je een DagjeDenBosch.

Varen

Jeroen Bosch had best veel succes als schilder, maar zoals het vaak gaat: pas na zijn dood verwierf hij internationale faam. Op de Jeroen Bosch Vaarroute start je met een film over Jeroen Bosch, kom je langs de wal diverse figuren uit zijn meesterwerken tegen en in het 100 meter lange Hellegat onder stad door, word je verrast met schitterende lichtshow.

Jeroen Bosch Vaarroute
Beeld langs de Jeroen Bosch Vaarroute
Jheronimus Bosch Art Center

Als je de vaartocht combineert met het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC), stap je uit op de steiger vlakbij het JBAC. Een wandeling van een paar minuten leidt je naar dit unieke kunstcentrum waar je alle reproducties van de bekende werken van Jheronimus Bosch op ware grootte kunt bekijken. Neem hier ook de lift omhoog en bekijk de stad vanaf 40 meter hoogte. Of daal af naar de kelder, waar het schildersatelier van Jeroen Bosch is nagebouwd. Je waant je in de middeleeuwen…

Jheronimus Bosch art Center
Jheronimus Bosch art Center
Het Zwanenbroedershuis

Jeroen Bosch was lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, gezeteld in het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat. Jeroen maakte veel schilderijen in opdracht van de leden van het Broederschap. De leden worden ook wel Zwanenbroeders genoemd. De Broederschap is ontstaan in de 14e eeuw, toen een groep religieuzen in ‘s-Hertogenbosch zich bezighield met de verering van Maria en de armenzorg. In het Zwanenbroedershuis is niet alleen veel kunst aanwezig maar ook allerlei gebruiksvoorwerpen, zoals muziekboeken uit de vijftiende eeuw. Een rondleiding met een gids van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch door dit eeuwenoude pand is zeker de moeite waard.

Het Zwanenbroedershuis
Het Zwanenbroedershuis
Huis van Bosch

En dan is er sinds dit seizoen een nieuwe must-see bijgekomen: het ‘Huis van Bosch’. Het is het ouderlijk huis van Jheronimus Bosch dat zijn vader in 1462 kocht. Hier ontwikkelde hij zijn tekentalent, kreeg hij er zijn schildersopleiding in het atelier van zijn vader. In een rondgang door het huis word je meegenomen op een spannende reis, waarbij de geschiedenis op magische wijze tot leven komt. Een spannend en bijzonder verhaal over het leven en de werken van deze visionaire kunstenaar in het huis waar hij ruim vijf eeuwen geleden heeft gewoond.

Beklim hier die middeleeuwse trap die Jheronimus jarenlang heeft op- en afgelopen. Voel wat Jheronimus moet hebben gevoeld toen hij hier woonde, leerde en werkte. Bewonder acht eeuwen geweldig bewaarde bouwkunst en een nauwkeurig met veel gevoel voor historie en duurzaamheid uitgevoerde restauratie.

Huis van Bosch - lichtshow
Inkijkje Huis van Bosch
Tickets

Dus even teruggaan naar de tijd van Jeroen Bosch met een volledige Jeroen Bosch Beleving tijdens jouw DagjeDenBosch!  Klik hier voor tickets – ook voor de combinatietickets met het bezoek aan het JBAC:

Jeroen Bosch Vaarroute
Huis van Bosch
Het Zwanenbroedershuis

Wil je meer lezen over Jheronimus Bosch, klik hier voor meer informatie:

Jheronimus Bosch Art Center
Huis van Bosch