Ontdek de magie van het luiden van de klokken in de toren van de Sint-Jan

Ga op 30 september aanstaande mee de toren in en ontdek meer over de historie van de toren en haar klokken. Doe zelf mee met de demonstratieworkshop en ervaar het gevoel van de cadans en het majestueuze geluid als de klokken met de hand worden geluid.

Jacob Eijck Festival

Voor het Jacob van Eijck Festival wordt op 30 september aanstaande een speciale demonstratieworkshop georganiseerd. Deelnemers kunnen dan dit luidproces niet alleen van dichtbij ervaren, maar er ook actief aan deelnemen. Je gaat zelf meewerken aan de voorbereidingen en het omleggen van de touwen om de klokken, om daarna mee te helpen de klokken te luiden.

Restauratie  

Waar vroeger alle kerkklokken in de Sint-Janskathedraal handmatig geluid werden, worden de klokken nu voornamelijk mechanisch aangedreven. Sinds de restauratie van de Sint-Janstoren in 2021 is het weer mogelijk om de zeven laagst hangende klokken in de Sint-Jan met de hand te luiden, inclusief de 5750 kilo wegende Noteman. Dit was voor het laatst mogelijk in 1954.

Dorisch gelui

Deze zeven klokken die nu weer met lange touwen te luiden zijn, vormen het Dorisch gelui van de jaren zeventig. Deze luidtouwen hangen op de tentoonstellingszolder van de toren. Met handluiden is een afwisselender geluid voor te brengen en gasten kunnen nu zelf worden betrokken bij dit bijzondere stukje cultureel erfgoed. De luidplaats is ingericht op de tentoonstellingszolder op de tweede verdieping

 

Programma
  • Ontvangst en korte presentatie over de historie van de klokken in toren en uitleg over de workshop
  • Rondleiding in de toren met een speciale focus op de klokken en een adembenemend uitzicht over de stad vanaf de spits van de toren van de Sint-Jan
  • Voorbereiding voor het handmatig luiden; Omleggen van de touwen om de klokken
  • Handmatige klokken luidsessie onder begeleiding van ervaren klokkenluiders
  • Afronding en einde workshop
Tickets

Voor de workshop op 30 september zijn 12 tickets beschikbaar en we starten om 15:30 uur in het Kringhuis aan de Parade. Reserveer HIER je tickets, wees er snel bij want het klokkenluiden is zeer populair en meestal snel uitverkocht!