26-05-2023
Topdrukte tijdens Pinksteren
Lees verder
Naast de schippers en stadsgidsen die tijdens de activiteiten van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch mooie en interessante inhoud vertellen, zijn de baliemedewerkers het aanspreekpunt voor al je vragen. Zij zitten twee dagdelen per week achter de balie waarvan een keer per maand in het weekend. Zo zijn onze servicepunten alle dagen van de week geopend voor gasten die hun DagjeDenBosch komen doorbrengen met een vaartocht, stadswandeling of rondleiding in een cultuurhistorisch object. In dit artikel lees je meer over het baliewerk bij de Kring.
Gasten komen aan de balie om hun DagjeDenBosch op een leuke manier in te vullen. Kring Vrienden biedt wel twintig verschillende activiteiten om te doen. De baliemedewerker geeft advies en stelt een mooi programma samen, waarmee je aan het einde van de dag met een glimlach en een tevreden gevoel huiswaarts kunt keren. Zo’n programma kan variëren van varen op de Binnendieze en een historische stadswandeling tot een beklimming in de Sint-Janstoren en een rondleiding in het Zwanenbroedershuis.
Echter soms willen mensen ook teveel doen op één dag. Bij Kring Vrienden weten alle gidsen – schippers en stadsgidsen – een heel goed verhaal te vertellen. Als gasten al twee activiteiten hebben gepland en nog meer willen doen, luidt ook wel eens het advies om nog eens een keer terug te komen. Naast de activiteiten weten onze baliemedewerkers gasten ook te wijzen op fijne koffietentjes, goede restaurants en fotogenieke plekken in de stad. Altijd goed voor een rustpauze tijdens jouw DagjeDenBosch.
Wist je dat het Kringhuis ook een winkel is? Je vindt hier de mooiste boeken over ’s-Hertogenbosch en haar cultuurhistorisch erfgoed – veelal geschreven door leden van de Kring – maar bijvoorbeeld ook de bekende boogbeeldjes van de Sint-Janskathedraal en miniaturen van Jheronimus Bosch-figuren. Als de stadsgids je heeft geïnspireerd zodat je nog meer wilt weten over de stad, vestingwerken, Jheronimus Bosch of de Sint-Jan, dan biedt de winkel je voldoende leesvoer om thuis mee verder te gaan.
Lijkt het je leuk om bij een van onze servicepunten te werken als vrijwilliger? We zoeken voor het baliewerk bij de Kring nog mensen. Vul hier het aanmeldformulier in en we nemen contact met je op.
“Ik woon in een geweldige stad die mij al jaren fantastisch vermaak biedt. Na mijn pensionering vond ik het bijna een plicht om voor die stad en haar gasten iets terug te doen. Leuk is de dankbaarheid van de gasten en de lach op hun gezicht dat je ze een leuke dag gaat bieden.”, zegt Joop enthousiast.
Anekdote: Vorige week ontving ik aan de balie twee jonge mannen met het verzoek of ze de toren konden beklimmen. Ik moest ze teleurstellen want alle torenbeklimmingen waren die dag volgeboekt. Maar ik raadde ze aan dat een dag later te doen als ze toch nog in de stad zijn. En ik vertel erbij dat ze dan Gerda – mijn vrouw – als gids krijgen. Ze overleggen met hun partners die buiten staan en beslissen. Ze vragen ook nog naar mijn naam en zeggen dat ze Gerda de groeten doen van mij.
Ik vraag of er nog meer wensen zijn voor de volgende dag en ze beslissen na overleg om ook de Historische route op de Binnendieze te varen. Daar voegen ze nog grappend aan toe: “Welk familielid is daar schipper?”. En ze vertrekken tevreden. De volgende dag na het beklimmen van de toren haalt Gerda met een tevreden gevoel haar fiets op in de parkeergarage de Wolvenhoek als ze vanaf beneden wordt geroepen: “Gerda!”. De blije klanten wijzen naar de boot en steken allebei hun duimen in de lucht. Dan kan je dag toch niet meer stuk!
Meer informatie en tickets: Beklimming Sint-Janstoren
“Ik ben als beroep professioneel verhalenverteller”, zegt Frederique, “Ik houd van mijn stad Den Bosch en van haar historie en verhalen. In het Jeroen Boschjaar in 2016 was ik werkzaam als ‘Blauwe Engel’ en heb ik veel geleerd over Jeroen Bosch. (ook met de cursus Boschlogie) Toen deze vacature voorbij kwam als baliemedewerker was de stap gauw gemaakt. Ik kon mijn passie over de stad uitdragen, mooie verhalen vertellen over Jeroen, zijn familie en het huis dat prachtig is gerenoveerd.”
Anekdote: Ik was pas voor de tweede keer werkzaam in het Huis van Bosch samen met Maggie. Tegen de avond om 17:30 uur waren we nog in het gebouw boven op zolder om alle lampen na te lopen. Nu ben ik nogal fantasierijk, maar dat het daar zou spoken had ik niet verwacht. Het is op zolder nogal donker, en juist toen we weer naar beneden gingen, hoorden we op de zolderdeur hard geklop. Ik schrok me rot. Verschrikt keek ik naar Maggie. Maar zij is niet bang te krijgen. “Doe maar open”, zei ze heel rustig. Ik trok de zolder deur open en keek recht in het gezicht van een wat oudere man. Hij had een vilten vis in zijn handen.
“Hoi!”, zei hij, “Ik ben Bert de klusjesman!”. Ik keek hem vol ongeloof aan en mijn hart ging als een razende tekeer. “Ik kom de vis van ‘Jeroen’ hier op zolder ophangen en dacht dat er niemand meer zou zijn. Ook heb ik nog geroepen maar jullie hoorden me niet. Jullie jassen en tassen stonden nog bij de balie”. Hij verontschuldigde zich meteen toen hij onze gezichten zag. Daarna hielpen we hem nog met het ophangen van de vis. Deze vis is een element uit één van de schilderijen van Bosch. Nu na zoveel weken werken ben ik wel gewend aan de geluiden en het gekraak van dit oude huis. “Maar ‘Jeroen’, nee, die ben ik nog niet tegengekomen!!”, aldus Frederique.
Meer informatie en tickets: Huis van Bosch
“Ik werk voor het 23ste seizoen als baliemedewerker. Het was toen nog heel anders dan nu. Zo’n 35 schippers, veel minder boten en we zaten nog in het ‘gulden’-tijdperk. Het was een hele leuke tijd.”, zegt Annie. “Dagelijks stonden er rijen in de Molenstraat tot aan Zoete Lieve Gerritje. Op zaterdag maakte ik menigmaal mee als ik ’s morgensvroeg kwam dat er mensen op een klapstoel de krant zaten te lezen om er zeker van te zijn kaartjes te hebben voor de vaartocht.
We hadden een klein hokje met een smal deurtje, en het schippershonk zat pal achter ons dunne wandje, een geweldige tijd met een geweldige sfeer. Ook al worden er vandaag de dag natuurlijk steeds vaker online kaartjes gekocht, maar de omgang met de klanten blijft erg leuk. Ook het enthousiasme van de gasten is steeds leuk om te horen. Ik hoop minstens de 25 jaar vol te maken.”
Meer informatie en tickets: Varen op de Binnendieze
“Ik ben baliemedewerker geworden bij Huis van Bosch, omdat ik geïnteresseerd ben in de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch en de schilder Jeroen Bosch in het bijzonder. Daarnaast heb ik nu wat meer vrije tijd.”, zegt Gerard. “We zitten hier niet achter de balie, maar ontvangen de bezoekers, vertellen ze wat ze in het Huis van Bosch kunnen verwachten en lopen met ze mee naar de ruimte waar de audiovisuele tour begint en wijzen ze op de garderobe met lockers. Het is erg leuk om buitenlanders te ontvangen en zo ook een andere taal te spreken. Verder kan ik mijn kennis over de historie van de stad en het leven van Jeroen Bosch kwijt als er vragen worden gesteld.”
“Iedereen is heel behulpzaam hier”, aldus Bernadette, “Als je een vraagt hebt, staan ze voor je klaar, ook de collega’s op de planning en het reserveringsbureau. Daarnaast wordt eigen inbreng ook altijd gewaardeerd. Zo proberen we met alle collega’s het werk zo optimaal en leuk mogelijk te maken. Tot slot gaan we eens per jaar met de club baliemensen van het Kringhuis op de Parade gezellig uit eten. Dan spreek je weer eens mensen waar je nooit of niet zo vaak mee werkt. Je zit namelijk altijd met z’n tweeën achter de balie, maar je kan aangeven welke dagdelen je tijd hebt om ingeroosterd te worden. Dus kan het zomaar zijn dat je met bepaalde collega’s nooit samenwerkt. Zo’n gezellige avond maakt het werk ook alleen maar leuker. Daarom blijf ik voorlopig nog rustig doorgaan met het baliewerk!”.
“Ik ben baliemedewerker geworden omdat ik ontdekte dat ik niet durfde te varen nadat ik de theoretische opleiding tot schipper gehaald had. Bij het praktijkgedeelte faalde ik en ik wilde toch graag iets doen. Ik ben verschrikkelijk trots op onze stad natuurlijk en vind het heel leuk om verschillende mensen aan de balie te krijgen. Ik vraag ook bijna altijd waar men vandaan komt. Zelf kwam ik uit de horeca en om niet in het beruchte zwarte gat te vallen, wilde ik iets waarbij omgang met veel mensen centraal staat. Dit heb ik duidelijk in dit werk gevonden en vind het dus ook heel leuk om voorlopig dit werk te blijven doen.”, aldus Anja.
Vond je het artikel leuk om te lezen? En zou je nog meer mensen aan het woord willen zien? Hou dan het nieuws op de website in de gaten, want er zijn nog veel meer enthousiaste medewerkers die leuke anekdotes hebben ingestuurd. Tot de volgende keer!