Stegenwandeling

Nu individueel te boeken op zondag: de Zondagspecials.
Alleen van oktober 2022 tot en met maart 2023.
Langs cameren en water & vuurhuisjes

Grote pleinen als de Markt en de Parade, brede winkelstraten zoals de Vughterstraat en de Hinthamerstraat: Den Bosch heeft het allemaal. Maar wat onze stad óók heeft, zijn heel veel kleine, smalle steegjes die vertellen over het leven van vele eeuwen geleden…

Voormalige volksbuurt

De stegenwandeling van DagjeDenBosch.com vertrekt vanaf het Kruisbroedershof. Onze gids neemt je mee door het Vughtereinde, een voormalige volksbuurt die bekend staat om de vele karakteristieke steegjes. Je komt op idyllische plekjes die zó verscholen liggen dat je er normaal gesproken voorbij zou lopen. Zoals het Tilmanshofje bijvoorbeeld, een sprookjesachtig hofje dat verscholen ligt achter de Parklaan. Hier staan kleine huizen in koloniale stijl waar vroeger het personeel van de welgestelde familie Tilman woonde.

Wat betekenen die namen?

De steegjes in Den Bosch hebben prachtige namen als Achter de Kan, Achter het Fortuintje, Bonte Huid en Achter de Bijenkorf. Die namen vertellen iets over het verleden. Zo legden de blekers in de Bleekerstraatje hun gebleekte linnengoed te drogen.

Sommige steegjes zijn heel smal of laag: het eerste gedeelte van Achter den Engel heeft een lage doorgang van nauwelijks 170 cm hoog. Let op je hoofd!

Water- en vuurhuisjes en cameren

In Achter het Fortuintje was vroeger een van de vele water- en vuurhuisjes van Den Bosch gevestigd. De bewoners van de volksbuurten konden hier warm water en gloeiende kooltjes kopen. Ook kenmerkend voor deze buurt waren de cameren, kleine eenkamerwoningen waarin een compleet gezin woonde. Den Bosch heeft nog heel veel van deze cameren, die inmiddels bijna allemaal gerenoveerd zijn.

De onbekende kant van Den Bosch

De Stegenwandeling is een verrassende ontdekkingstocht die je een onbekende kant van de stad laat zien. Dat maakt deze wandeling ook interessant voor Bosschenaren en anderen die het centrum van de binnenstad al goed kennen en graag wat meer willen weten over de geschiedenis van de rest van de binnenstad.

Terug naar de Zondagspecials? klik HIER.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

± 1½ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar.

Kruisbroedershof.

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bestel tickets