Industrieel Erfgoed wandeling (groepen)

Terug naar de tijd van de industriële revolutie

 In het centrum van Den Bosch vind je nog volop industrieel erfgoed. Vroeger draaiden hier machines op volle toeren, nu hebben deze gebouwen een verrassende nieuwe invulling gekregen. Toch is de oorspronkelijke functie vaak nog goed te zien. Een bevlogen gids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch vertelt je er alles over op deze boeiende wandelroute en neemt je terug naar de tijd van de industriële revolutie.

Industrie in Den Bosch

’s-Hertogenbosch heeft geen duidelijk industriële signatuur. Voor een gedeelte is dat te verklaren omdat de stad vroeger een vestingstad was. Binnen de stadsmuren waren er wel vele vormen van nijverheid en aan de handel verbonden ambachtelijke bedrijven, maar voor grootschalige industrie was gewoonweg geen plek. Na het opheffen van de vestingstatus in 1874 en de inundatiewet enige jaren later, kwamen er meer mogelijkheden.

Ruimte voor groei

De stad besloot tot zeer ingrijpende infrastructurele werken, zoals het ophogen van het gebied ten westen van de binnenstad. Zo kwam er meer ruimte beschikbaar voor grootschalige bedrijven. Dit gebeurde echter pas eind 1800, begin 1900; de stad heeft daardoor niet kunnen profiteren van het momentum van de industriële revolutie, zoals Tilburg, Eindhoven en Breda.

Monumenten van bedrijf en techniek

Toch hebben zich wel volop bedrijven gevestigd op het bedrijventerrein van de wijk ‘t Zand. Tijdens deze wandeling passeren we diverse monumenten van bedrijf en techniek en bij sommige kunnen we ook het interieur zien. De wandeling eindigt bij de indrukwekkende overkapping van het station; een goed voorbeeld van een staalconstructie uit die periode.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

± 1½ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar.

Balie Bolwerk Sint-Jan.

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.