Vestingwandeling (groepen)

Beleef de strijd tegen vijand en water

Zeven eeuwen lang is ‘s-Hertogenbosch een vestingstad geweest. Dikke muren beschermden de stad; niet alleen tegen vijanden, maar ook tegen het water. Die laatste functie is nog steeds actueel en daarom heeft Den Bosch nog steeds zijn stadsmuren. Die worden zó goed in ere gehouden dat de stad in 2005 werd verkozen tot Vestingstad van Europa! Tijdens een prachtige wandeling laat een stadsgids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch je de strijd tegen vijand en water herbeleven.

Van pijl en boog naar kanonnen

De eerste ommuring van de stad is gemaakt rond het gebied van de huidige Markt. De stad breidt zich echter razendsnel uit en rond 1300 wordt gestart met de bouw van de tweede stadsmuur. In de loop der eeuwen veranderde er veel. Waar soldaten het eerst moesten doen met pijl en boog, kregen ze later kleine kanonnen en zwaar geschut tot hun beschikking. Daarvoor moest ook de stadsmuur aangepast worden.

Het water als verdediging

Om de vesting te kunnen verdedigen moest er altijd een vrij schootsveld zijn en dat is nog steeds zichtbaar: Het Bossche Broek, nu een natuurgebied, is nog steeds het oorspronkelijk schootsveld zoals dat was in de 14e eeuw. Onze stad is vele malen aangevallen maar kon zich goed verdedigen: door slim gebruik te maken van sluisjes kon ook in de zomer het water van de winteroverstromingen vast worden gehouden zodat de vijand niet bij de stad kon komen.

Wandelen met een gids

Helaas: in de 80-jarige oorlog is het Fredrik Hendrik in 1629 toch gelukt de stad te veroveren. Tijdens de vestingwandeling van DagjeDenBosch.com vertelt de gids je het spannende verhaal van het beleg. Een onderdeel van de wandeling is een bezoek aan het Bastionder waar je een korte film over de vestingstad te zien krijgt. Als je oog in oog staat met het middeleeuws kanon De Boze Griet komt het verleden pas echt tot leven!

Nog meer beleven in onze Vestingstad 's-Hertogenbosch? Je kunt de stad ook vanaf het water bekijken tijdens de Vestingroute op de Binnendieze.

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

± 2 uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar.

Balie Parade 12.

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.