Vanaf morgen weer gasten rondleiden in de Sint-Jan

Rondleiding Sint-Jan vanaf 1 juni weer te boeken

Na een lange Meimaand kunnen de stadsgidsen van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch vanaf woensdag 1 juni weer gasten rondleiden in de Sint-Jan. Van dinsdag tot en met zondag staat er om 14:30 uur een gids voor u klaar om u alle verhalen van de bouw tot het gebruik door de eeuwen heen te vertellen.

Torenbeklimming

De rondleiding in de Sint-Jan is ook heel goed te combineren met een torenbeklimming. Die boek je erbij en dan heb je de hele Sint-Jan gezien. Om je een beter kijkje te geven in deze prachtige rondleidingen lees je in dit artikel over de inzet van de vrijwillige stadsgids. We hebben Steven van Groeningen geïnterviewd en hij vertelt waarom hij zijn hart heeft verpand aan de Sint-Janskathedraal.

Steven van Groeningen is vrijwillige stadsgids
Vanaf morgen weer gasten rondleiden in de Sint-Jan
Stadsgids Steven van Groeningen

Steven van Groeningen (71) uit Boxtel is inmiddels 8 jaar vrijwilliger bij Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch. Hij startte 10 jaar geleden als gids in de Sint-Jan bij de tentoonstelling ‘de Lijkwade van Turijn’. Daarna maakte hij deel uit van de ontvangstgroep in de Sint-Jan waar hij mensen attendeerde op stilte, vriendelijk verzocht om hun hoed af te zetten en vragen over het gebouw en de geschiedenis beantwoordde. Doordat hij zoveel af weet van de geschiedenis, het katholieke geloof en de architectuur van de kathedraal, werd hij al snel gevraagd als objectgids voor de rondleiding en de torenbeklimming. Mede vanuit zijn jarenlange rol als suisse en koster, verbonden aan de Sint Petrusbasiliek in Boxtel, is hij heel betrokken bij de rituelen van de katholieke kerk. Zo kwam hij bij de Sint-Janskathedraal terecht. Steven: “Elke keer als ik in of rondom de Sint-Jan wandel, doe ik dat na al die jaren nog met evenveel plezier”.

Geschiedenisleraar

Hij vindt het geweldig als er kinderen in zijn gastengroep zitten. Die weet hij op een heel leuke, soms spannende of juist heel grappige manier bij het verhaal te betrekken. En aan het einde van de rondleiding of wandeling vragen de kinderen regelmatig: “Bent u misschien heel uw leven geschiedenisleraar geweest? U kunt namelijk zulke mooie verhalen en anekdotes vertellen.”, aldus Steven.

Certificaat stadsgids

Uiteindelijk is Steven ook opgeleid als stadsgids en heeft hij dit jaar op 24 maart officieel zijn certificaat in ontvangst genomen. Hij was eind 2019 al geslaagd voor de opleiding maar door de Coronamaatregelen werd de diploma-uitreiking steeds uitgesteld. Je vindt hem nu niet alleen meer in de Sint-Jan of op de toren, maar ook in de binnenstad of op de ‘salonboot Frederik Hendrik’, waar hij als gids meevaart. En vanzelfsprekend vertelt hij tijdens deze vaartocht een prachtig verhaal over de stadswallen, het Bossche Broek, de waterlinie en het historische jaar 1629 in ‘s-Hertogenbosch.

Goed verhaal

Alleen al in dit artikel zijn meerdere onderwerpen aan bod gekomen waar je al wandelend gerust anderhalf uur met een gids over kunt praten. Op elke hoek van een willekeurige straat in het centrum ’s-Hertogenbosch kan menig gids weer een ander verhaal vertellen. Ben je in voor een goed verhaal? Boek dan nu je DagjeDenBosch! En vanaf woensdag 1 juni mogen we dus ook weer gasten rondleiden in de Sint-Jan.

Voor meer informatie over Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch en het behoud van het cultuur-historisch erfgoed van onze schitterende stad kun je een kijkje nemen op de website van Kring Vrienden.