Zelf klokken luiden in de Sint-Janstoren

Op Open Monumentendag, zaterdag 10 september aanstaande, is het dan zover. Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch lanceert een nieuwe bezoekersactiviteit: ‘Klokken luiden in de Sint-Janstoren voor publiek’. Voor deze speciale gelegenheid luiden onze stadsgidsen om 10:00 uur in de ochtend alle zeven klokken in de toren met de hand. Onder de bezielende leiding van Joost van Balkom de beiaard van de Sint-Jan vindt het evenement ‘het handmatig luiden van een aantal klokken’ plaats. 

Nieuw

We schrijven hiermee geschiedenis, want vanaf oktober kunnen bezoekers en bewoners van de stad op de eerste zaterdag van de maand voortaan om 16:00 uur een torenbeklimming boeken met als afsluiter het handmatig luiden van een aantal klokken. Een aantal bezoekers wordt hierbij uitgenodigd de torengids een handje te helpen. Hierdoor kan een groter publiek kennis maken met de magie achter het klokkenluiden en met een stuk geschiedenis van de beroemde Sint-Janstoren.

Handmatig luiden

uitleg klokken luiden

Waar men vroeger natuurlijk alle klokken handmatig luidden, zijn de klokken nu mechanisch aangedreven. Voor deze activiteit bracht men ook tijdens de restauratie daadwerkelijk aanpassingen in de kerktoren aan. Hierdoor is het mogelijk voor het handmatig luiden de aangewezen klokken af te koppelen en op losse touwen te zetten. Dit kost enige voorbereiding en vindt daarom aan het einde van de middag plaats. Het handmatig klokken luiden is vanaf de eerste zaterdag in oktober te boeken.

Reserveren ‘Torenbeklimmen Speciaal’

Het is nu mogelijk tickets te reserveren voor de speciale torenbeklimming met handmatig klokken luiden op de eerste zaterdag van de maand. Lees HIER meer over de activiteit en bestel direct online je tickets