Wandelen door het Paleiskwartier (groepen)

Ontdek de nieuwe binnenstad van Den Bosch

 Zoals elke stad kampt ook Den Bosch met ruimtegebrek: steeds meer mensen willen in de binnenstad wonen, maar die zit inmiddels vol… Aan het eind van de vorige eeuw startte Den Bosch daarom met de ontwikkeling van ‘een nieuwe binnenstad over het spoor’. Inmiddels bruist het in het Paleiskwartier!

Paleiskwartier, het nieuwe centrum

Op de plek waar nu het Paleiskwartier wordt ontwikkeld, lagen nog niet zo lang geleden een bedrijventerrein en sportvelden. De schil die direct aan het spoor grenst bestaat uit gesloten bouwblokken waarin kantoren zijn gehuisvest. Aan de Onderwijsboulevard aan de andere kant hebben veel scholen en instituten hun intrek genomen. Daartussenin ligt het afwisselende middendeel met woningen, horeca en groen. Hier vind je een paar prachtige staaltjes moderne architectuur. Met recht een nieuwe binnenstad over het spoor.

Zeilschepen

Het hart van het paleiskwartier wordt gevormd door De Hofvijver, een centrale waterpartij waarop in de winter volop geschaatst wordt. Daarachter rijzen de zilveren gevels van de Armada’s op: als zeilen die bollen in de wind. Deze ‘zeilschepen’ herbergen in totaal 254 woningen. De Engelse architect Tony McGuirk tekende dit spraakmakende woningproject, dat tot ver over onze landsgrenzen beroemd is.

Modern design en klassieke bouwstijlen

Samen met de gids van DagjeDenBosch.com wandel je langs de Van Lanschottoren, wooncomplex La Cour met zijn besloten binnentuin en complex Le Carrefour met het goudkleurige Stedelijk Gymnasium (vandaar de bijnaam ‘de goudklomp’). We lopen door het waterrijke Westerpark met zijn eilanden en bekijken een aantal van de opvallende gebouwen aan de Onderwijsboulevard. Architecten van naam hebben alles uit de kast gehaald om hier de meest bijzondere ontwerpen te creëren. Hypermodern design maar ook klassieke bouwstijlen: alle uitersten zijn aanwezig.

Hotspot van Den Bosch

Voor wie graag wil zien hoe deze nieuwe wijk zich ontwikkelt tot dé nieuwe hotspot van den Bosch, is deze wandeling door het Paleiskwartier zeker een aanrader! Loop je mee door de nieuwe binnenstad over het spoor?

 

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

± 1½ uur.

Alle dagen gedurende het gehele jaar.

Onderaan de roltrap aan de achterzijde (de westzijde) van het NS-station.

Tarieven:

€ 75,00 - reserveringskosten € 5,00.

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bestel tickets