Meimaand 2023: Maria Koningin van de Vrede

In de maand mei geeft Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch geen rondleidingen in de Sint-Janskathedraal. Hieronder lees je meer over de meimaand en het thema van dit jaar.

Een bericht van Broederschap van Onze Lieve Vrouw Den Bosch

In deze tijd van oorlogen, polarisatie en ander onheil roept De Broederschap Maria aan in haar rol van middelares tussen strijdende partijen. In de Litanie van Loreto is een van haar vele titels: Maria, Koningin van de Vrede. Dit gekozen thema klinkt door in de uitingen en activiteiten van De Broederschap deze meimaand. We staan daarbij niet alleen stil bij vrede in de wereld, maar ook bij de vrede in ieders hart.

Bidtocht 30 april 2023

De jaarlijkse bidtocht vindt dit jaar plaats op zondag 30 april, aansluitend aan de feestelijke viering van 19.00 uur waarmee de meimaand wordt geopend. Aansluitend zal het beeld van de Zoete Moeder naar buiten worden gedragen om daarna te beginnen aan haar rondgang over de oude Beeweg door de stad. Deze tocht eindigt om ca. 20.30 uur bij de Kathedraal. Alleen als het regent gaat de tocht niet door; het is dan niet verantwoord om met het beeld (dat dateert van 1280) naar buiten te gaan. In dat geval vindt een ceremonie plaats in de Sint-Jan. Iedereen is welkom aan deze bidtocht deel te nemen! Voor meer informatie: www.zoetelievevrouw.nl/tradities/bidtocht/

Maria op haar ereplaats

Maria staat ook dit jaar naast het altaar in de Sint-Jan. Omringd door bloemen en kaarsen kunnen bezoekers weer rond het beeld van de Zoete Moeder lopen.

‘s-Hertogenbosch kleurt blauw-wit

Elke meimaand kleuren meer en meer straten in ‘s-Hertogenbosch blauw-wit. Dit jaar hebben we in een aantal straten van de Bossche binnenstad flyers verspreid om inwoners te enthousiasmeren om ook een blauw-witte vlag fier uit te steken. Iedere Bosschenaar kan hieraan mee doen. Meer informatie hierover via www.zoetelievevrouw.nl/mariavlaggen

Speciale viering voor verzorgingstehuizen

Op maandag 15 mei zal er om 14.30 uur een speciale viering worden gehouden voor de bewoners van de verzorgingshuizen in de regio. Op dit moment zijn er al zo’n 200 aanmeldingen.

Vieringen meimaand

Elk weekend zijn er vier vieringen: op de zaterdagen om 12.30 uur en op de zondagen om 8.00, 10.00 en 12.00 uur. Gilden en koren van binnen en buiten het Bisdom luisteren de vieringen op. Op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zijn er ook drie vieringen, zoals op zondag. Op 31 mei sluiten we de meimaand af met een viering om 19.00 uur; Maria keert dan terug naar de kapel.

Openingstijden Sint-Jan en informatiebalie

De Sint-Jan is van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00-17.00 uur en op zondag van 9.00-17.00 uur. De informatiebalie, waar o.a. een replica van de Zoete Moeder, boeken en cd’s kunnen worden gekocht is geopend op zondag van 13.00-16.00 uur, op di/wo/vr van 10.30-16.30 uur en do/za van 11.30 -16.30 uur.

Livestream

Vanuit de Sint-Jan worden de hele dag via een webcam livestream beelden uitgezonden van het beeld van Maria. Te bekijken via www.zoetelievevrouw.nl