22-09-2023
Ontdek de magie van het luiden van de klokken in de toren van de Sint-Jan
Lees verder
De kerststal is al weer een aantal dagen open en de mensen weten het goed te vinden. Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch maakt de verkoop van de tickets mogelijk via de website en de balie op de Parade. Je reserveert namelijk een tijdslot en betaalt dan € 2,- per persoon (kinderen tot en met 13 jaar gratis). Bij de ingang van de kerststal vind je een grote banner met een QR-code waarmee je op de website DagjeDenBosch.com terecht komt voor tickets. Of bereid je thuis alvast goed voor en bestel de tickets zodat je helemaal niet in de rij hoeft te staan. Bezoek de kerststal en waan je in een tijd van de Sint-Jan in aanbouw.
Dit jaar staat de kerststal in het teken van het 800-jarig bestaan van de kathedraal. Deur naar een geluk dat eeuwig duurt. Het geboorte-tafereel van Jezus bevindt zich ditmaal in de Middeleeuwse stad waar de Sint-Jan in aanbouw is. Betreed de stadpoort en ga de weg die leidt naar het Kind van Bethlehem. Hij is het geluk dat eeuwig duurt.
Het thema van de kerststal is dit jaar niet alleen de reis naar Bethlehem om een onderkomen te zoeken voor Maria en haar ongeboren kind. Het laat ook twee scenes zien na de geboorte van kindeke Jezus. De kerststal toegelicht:
Josef en Maria komen aan bij de Sint-Jan in aanbouw. De kerk is bijna klaar. In een kapelletje in de Sint-Jan hebben Maria en Jozef onderdak gevonden. De Os en de Ezel zijn er ook bij. Symboliek van de Os en Ezel: De os staat voor de gelovige en de ezel voor ongelovigen. Op de immense trap naar het kapelletje ziet men rechts de Herders met hun kudde en links de 3 koningen. Jezus kwam op aarde voor iedereen, arm of rijk. De herders staan voor de armste der armste in die tijd. De 3 koningen staan voor alle volkeren, en alle generaties en leeftijden. Destijds waren er pas 3 werelddelen bekend, Afrika, Azië en Europa. De 3 koningen staan voor deze 3 werelddelen.
Volgens Joods gebruik moeten moeder en kind een reinigingsritueel ondergaan. Voor een meisje is dat 80 dagen na de geboorte, voor een jongen 40 dagen. De heilige geest, gesymboliseerd door de vliegende duif, heeft Simeon, een oude man, opgedragen dit reinigingsritueel uitvoeren. Daarna zal hij kunnen rusten en vreedzaam sterven. Maria houdt samen met Simeon Jezus vast. Volgens gebruik moest er een offer gebracht worden. Voor arme Joden waren dat twee duiven. Jozef houdt het kooitje met 2 duiven vast. Rechts van hem staat Hanna, een oude profetes.
Verderop is het tafereel de vlucht naar Egypte. Maria met Jezus gezeten op een ezel begeleid door Jozef. Op de vlucht voor de soldaten van Herodus.
Rechts zie je een maquette van de Sint Jan. Deze maquette is gemaakt door de fraters van Tilburg. Het verhaal gaat dat de fraters nogal stevig sigaren rookten en deze maquette is dus van sigarenkistjes gemaakt. De maquette dateert uit begin 20ste eeuw en is nog meegedragen in processies.
Binnenkomst in ’s-Hertogenbosch 1222. Via de ophaalbrug komt men in het straatje. Links ziet men in de zadelmakerij een veulen staan. Dit veulen is geschonken aan de Sint-Jan door monseigneur Bekkers. Verderop zie je de Romaanse Sint-Jan in aanbouw. De kerk is bijna klaar. Op de boog in aanbouw zit een kat. Deze kat is het oudste opgezette dier van de kerststal in de Sint-Jan en dateert van de midden jaren vijftig van de vorige eeuw.
Hierbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daar waar materialen hergebruikt kunnen worden, gebeurt dat zeker.
Bezoek de kerststal en waan je in een tijd van de Sint-Jan in aanbouw. Je kunt de kerststal nog bekijken tot en met 5 februari 2023. Klik hier voor tickets: je reserveert het snelst online tot een kwartier voor aanvang van het tijdslot.
Meer informatie: website kerststal Sint-Jan