Er is redelijk veel bekend over de bevrijding van Den Bosch, maar veel minder over de bezettingsperiode. Daarom heeft Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch een Tweede Wereldoorlog wandeling ontwikkeld waarin de verhalen uit de oorlogsjaren een hoofdrol hebben.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Den Bosch veel geleden. Niet alleen vielen er veel slachtoffers tijdens de oorlog door bombardementen en bij de deportaties, ook de bevrijding en de periode erna hebben veel mensenlevens gekost. Tijdens deze wandeling schetst onze gids een beeld van de periode tussen 1939 en 1945. Je hoort niet alleen de historische feiten, maar óók de kleine menselijke drama’s en gebeurtenissen: ze zijn ons verteld door mensen die er zelf bij waren en het meegemaakt hebben!
De wandeling start op het station. Hier stapten in 1943 de allerlaatste joden uit Den Bosch op de trein; op de vlucht voor de Duitsers gingen zij naar kennissen in Amsterdam. Het station werd tijdens de bevrijding door de Duitsers vernield en de Stationsbrug (nu Wilhelminabrug), een belangrijke verbinding over de Dommel, raakte zwaar beschadigd.
Het stadhuis op de Markt was tijdens de oorlogsjaren gewoon in gebruik. Hier kun je nu in de Welsh Room foto’s bekijken die de bevrijding van de stad in beeld brengen. In de Oranjegalerij bevindt zich het oudste gemeentelijke monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers; dit ‘epitaaf’ bevat de namen van gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. Ook is er een schrijn met persoonlijke bezittingen van gesneuvelde Bossche militairen.
Veel panden in de Bossche binnenstad vertellen een indrukwekkend oorlogsverhaal. Zo werd Markt 11 door de Duitsers gevorderd als officierscasino voor de SS, diende de voormalige manege van de cavalerie als opslagruimte voor Joodse bezittingen en verborgen vele huizen in het geheim onderduikers. En zonder Sluis O was de bevrijding waarschijnlijk heel wat moeilijker geweest… Ontdek het allemaal tijdens de Tweede Wereldoorlog Wandeling.
Details
Groepen
Maximum aantal bezoekers per groep: 15
± 1½ uur.
Alle dagen gedurende het gehele jaar.
Station, onderaan de roltrap aan de stadszijde.
Tarieven:
€ 75,00 - administratiekosten € 5,00.
Reserveren:
Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via de Balie Parade 12.