Varen naar De Gruyterfabriek

Met de boot naar dit industrieel erfgoed

Dankzij een nieuwe steiger bij De Gruyterfabriek kunnen we nu met een comfortabele fluisterboot vanaf Bolwerk Sint-Jan naar dit prachtige stukje industrieel erfgoed varen. De schippergids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch vertelt je onderweg over de geschiedenis van onze stad. Eenmaal aangemeerd staat de tweede gids voor je klaar om je mee te nemen in deze enorme, indrukwekkende fabriek.

Snoepje van de week

Levensmiddelengigant De Gruyter was ooit de grootste werkgever van ‘s-Hertogenbosch. ‘Het snoepje van de week’, bedoeld om klanten te binden, is nog steeds een begrip in de stad. De Gruyter verkocht alleen producten van eigen merk: in de fabriek aan de Veemarktkade werd volop koffie gebrand, jam gemaakt en koek gebakken.

Nieuwe bestemming voor de fabriek

Op het hoogtepunt werkten er bijna 7500 werknemers bij de ruim 500 winkels. Toen de moderne supermarkt opkwam, viel in de jaren ’70 het doek voor deze kruidenier. De voormalige fabriek werd in 2010 grondig gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming: de honderden creatieve ondernemers en kunstenaars die er nu werken hebben van De Gruyterfabriek dé creatieve hotspot van Den Bosch gemaakt. Lees meer: De Gruyterfabriek

Rondleiding in De Gruyterfabriek

Tijdens de rondleiding nemen de gidsen van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch je mee terug naar de bloeitijd van dit stuk industrieel erfgoed. Ze vertellen over de opkomst en ondergang van het bedrijf tijdens een wandeling door het enorme pand. Je hoort anekdotes van voormalige werknemers, bekijkt prachtige foto’s uit het verleden en ziet hoe de voormalige fabriekshallen een nieuwe functie hebben gekregen. Daarna vaar je met de boot weer terug. Kijk hier voor meer informatie over de Rondleiding in de Gruyterfabriek.

Goed om te weten: tijdens de rondleiding zijn een flink aantal trappen te beklimmen.

 

Groepen

Maximum aantal bezoekers per groep: 15

3 uur

Op aanvraag, alleen tijdens werkdagen.

Tarieven:

€ 17,50 per persoon met een minimum van € 175,00

Reserveren:

Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.

Bijzonderheden:

Tijdens de rondleiding zijn een flink aantal trappen te beklimmen.