Vesting vaarroute

Van 1 april t/m 31 oktober

Bekijk vestingstad 's-Hertogenbosch vanaf het water

's-Hertogenbosch is vanaf de stichting rond 1185 altijd een vestingstad geweest. Een vesting was een veilige plek om te wonen: de stadsmuren beschermden de inwoners tegen vijandige aanvallen, maar ook tegen het water. Ook nu nog zie je op heel veel plekken hoe het leven er in de oude vestingstad uit moet hebben gezien. Bekijk daarom vestingstad 's-Hertogenbosch vanaf het water en ontdek alle facetten van de vestingstad.

Kanonnen en buskruit

De eerste vestingmuren werden rond 1200 gebouwd. Aan de buitenzijde van de muren werd een stadsgracht gegraven die indringers buiten de deur moest houden. Alleen via een poort kon je de stad in en uit. Omdat de stad sterk groeide, bouwden ze in de veertiende eeuw nieuwe stadsmuren. En toen eind vijftiende eeuw kanonnen en het buskruit uitgevonden werden, moesten de dunne muren opnieuw vervangen worden door sterkere, dikkere exemplaren.

Varen met schippergids

Tijdens de Vesting vaarroute van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, die begint in de sfeervolle en rustieke wijk Uilenburg, vertelt onze ervaren schippergids je alles over het ontstaan van de stad, de stadsmuren en de restauratie ervan. Je kunt zelfs nog zien waar Frederik Hendrik tijdens het beleg in 1629 door een explosie een gat in de stadsmuur maakte!

Ondergronds museum Bastionder

Varend langs de oude vestingmuren kom je aan bij Bastion Oranje. Hier leg je aan voor een bezoek aan het Bastionder. In dit ondergronds museum zie je een korte film over de geschiedenis van de stad en het uitgegraven rondeel dat vroeger als verdediging diende. Een echte bezienswaardigheid is het 6 meter lange middeleeuwse kanon De Boze Griet!

Let op: je hebt toegang via een steile trap, er is geen lift aanwezig.

Varen binnen de stadsmuren van 's-Hertogenbosch

Via de Groote Hekel vervolg je de tocht binnen de vestingmuren. Je vaart verder door het donkere en smalle Hellegat, een lang en spannende overkluizing. Heb je last van claustrofobie? Dan kun je beter een andere vaarroute kiezen, zoals bijvoorbeeld de Historische vaarroute of de Hertogstad vaarroute. In het Hellegat zie je een schitterende lichtshow waarin figuren uit schilderijen van Jeroen Bosch spectaculair worden vertoond op de gewelven. Een absoluut unieke ervaring!

Bekijk hier de streetview

 

 

Details

± 1 uur en 15 minuten

Dinsdag t/m zondag om 10.45 - 12.30 - 14.15 - 16.00 uur.

Molenstraat 15a (links naast de glazen pui)

Tarieven:

€ 10,00 per persoon.
€ 5,00 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:

Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur.

Bijzonderheden:

Géén traplift aanwezig. Verboden voor honden.

Bestel tickets