Beleef Bouwhistorie Sint-Jan.

Terug

Over de bouw van de Sint-Jan valt veel te vertellen. Zóveel zelfs, dat we een aparte rondleiding hebben waarbij je alleen rondom de kerk wandelt en hem van buitenaf bekijkt. Hoe langer je kijkt, hoe meer bijzondere details je zult ontdekken…

Bezoek het museum met een gids
De gids van DagjeDenBosch.com neemt je allereerst mee naar het Sint-Jansmuseum. Hier krijg je dankzij maquettes een indruk hoe in de loop der eeuwen deze enorme kathedraal tot stand is gekomen. Tijdens verschillende restauraties zijn bijna alle beelden en ornamenten vervangen. Gelukkig is veel daarvan bewaard gebleven. Het materiaal in het museum dateert al vanaf 1400, er zijn ook gipsafgietsels uit de 19e eeuw.

Bouw en restauratie van de Sint-Jan
Belangrijk in het museum zijn de luchtboogbeelden uit de late 15e eeuw en de wimbergreliëfs van rond 1400. Daarnaast zie je er originele waterspuwers en andere architectonische elementen. Er is zelfs een luchtboog op ware grootte nagebouwd zodat je oog in oog staat met de beroemde luchtboogbeelden: figuurtjes van mensen, dieren en monsters die de Sint-Jan uniek maken. Die kun je normaal gesproken alleen maar vanuit de verte, omhoogkijkend zien!

Wandelen rondom de Sint-Jan
Nu je al die bijzondere beeldhouwwerken van dichtbij hebt kunnen bewonderen, gaan we naar buiten voor een wandeling rond de kathedraal. De gotische kerk met zijn Romaanse toren heeft inmiddels geen geheimen meer voor je. De gids zal je op bijzondere fragmenten wijzen, die je nu makkelijk kunt herkennen omdat je ze al in het museum hebt gezien. Zo kijk je toch met een heel andere blik naar al die engelenbeelden, kruisbloemen en pinakels.

 

Duur ± 1½ uur.
Tarief € 6,00 per persoon,
€ 3,00 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.
Datum / tijden Vanaf 6 juni dinsdag t/m zondag om 11.00 en 14.00 uur.
Kaartverkoop Balie Parade 12 en Balie Bolwerk Sint-Jan.
Reserveren Reserveringskosten € 0,50 p.p (max. € 10,00).
Via internet tot 3 uur voor aanvang.
Telefonisch tot 1 dag voor de activiteit:
via 0900 - 20 20 178 (€ 0,90 per gesprek). Op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur.
Vertrekpunt Sint-Jansmuseum, Torenstraat 16.
Maximaal aantal deelnemers 6
Duur ± 1½ uur.
Tarief € 36,00 - reserveringskosten € 5,00.
Datum/tijden Alle dagen gedurende het gehele jaar.
Reserveren Tot 1 week vooraf telefonisch 073 - 613 50 98 of via Balie Parade 12.
Vertrekpunt Sint-Jansmuseum, Torenstraat 16.

Plan route

Download plattegrond

Tickets